Nabershof

Nabershof

Saksische boerderij de Nabershof.
Onze Boerderij is een Saksische boerderij en werd gesticht in 1681; de enig overgebleven Saksische boerderij van deze leeftijd in de plaats Emmen.

Nabershof

Het erf maakte deel uit van enkele erven die samen “de Haag” vormden.

Na de familie Alferink werd de boerderij bewoond door twee broers.
De boerderij heette tijdelijk Hillegienshoeve genoemd naar broers  Mans en Henduk (Hinman).
Na het vertrek van de familie Hilgen in 1956 bleek de boerderij erg verwaarloosd te zijn.
De gemeente Emmen was voornemens om de oude Saksische boerderij te slopen en er zou een nieuw sportveld aangelegd worden. Maar gelukkig, in de jaren ’50 kocht Koos Naber de Hillegienshoeve en met steun van de toenmalige burgemeester Gaarland wist Koos de Saksische boerderij te behouden onder de voorwaarde dat het in goede en originele staat hersteld moest worden.

Samen met zoon Hennie (Hein) begon hij in dat zelfde jaar nog met die taak die in het voorjaar van 1957 werd afgerond en richtte Koos Naber de oude boerderij in als museum.
Tevens werd het museum boerderij omgedoopt tot Nabershof en ‘t Volk van Grada heeft die naam in ere gehouden.

Sinds 25 juni 1990 is de boerderij eigendom van de Drentse vereniging ‘t Volk van Grada. In december 1990 volgde de stoklegging. En in april 1992 werd gestart met een ingrijpende renovatie die door veel vakkundige vrijwilligers van ‘t Volk van Grada en onder toezicht van monumentenzorg, werd gerealiseerd.

Op 15 mei 1995 volgde de officiële opening van de boerderij door wethouder Piet Snel,
van de gemeente Emmen.
De leden van de vereniging hebben na de restauratie in eigen beheer op het terrein van de museumboerderij een open wagenschuur en een theaterschuur gebouwd waar toneel en de kledingshow in onder zijn gebracht.
Het publiek kan in een rondleiding op levendige wijze kennismaken met de sfeer uit de “goede oude tijd”.
Tevens dient de omgeving van de museumboerderij al jaren het decor voor verschillende themadagen die door de vereniging worden georganiseerd.

Achter de museumboerderij de Nabershof bevindt zich een langgraf.
Dit hunebed is de enige in grootte en vorm in Europa.

team
Top