Expositie; Boeren op de Hondsrug
Snow

Expositie; Boeren op de Hondsrug

Nieuw museum op het terrein van de Nabershof

 

Een boer van vroeger die vertelt over hoe hij leefde, een animatie over de geschiedenis van het boerenleven, zelf een tapjit van zand maken zoals boerinnen dat nog niet zo lang geleden deden. Dit en nog veel meer is nu te zien en te doen in de Nabershof. De Nabershof, met de oudste boerderij van Emmen (1681).

 

Expositie Boeren op de Hondsrug

De expositie Boeren op de Hondsrug geeft een beeld van het boerenleven in het gebied van de Hondsrug, van de prehistorie tot nu. Je leert over het ontstaan van het landschap met essen (hooggelegen akkers) en esdorpen, over het systeem van de boermarken, de ruilverkaveling en de moderne landbouw. Aan de hand van touchscreens, filmbeelden, foto’s, geluidsfragmenten, animaties en oude documenten zie je in detail hoe het vroeger was om boer te zijn en wat de dagelijkse praktijk van het boerenleven inhield. Een kalender illustreert het ritme van een leven dat zeer nauw met de seizoenen samenhing. Ook nemen we een kijkje op het land met allerlei oude werktuigen en zie je in een grote enscenering enorme gebinten en timmermansmateriaal. Ze illustreren het bijzondere verhaal van de oude Drentse boerderijen.

 

Theehuis en meer

Het Theehuis is gerenoveerd en opnieuw ingericht. Hier kun je terecht voor een kopje koffie of thee met appelgebak, een glaasje fris, wijn of bier.

 

Boeren op De Hondsrug

Het bijzondere cultuurlandschap was voor UNESCO een van de redenen om de Hondsrug de status Global Geopark te geven. De boeren hebben door de eeuwen heen een grote rol gespeeld in het gebruik en de vormgeving van het landschap. De metamorfose van de Nabershof en de expositie zijn onderdeel van een project waarmee de betrokken partijen het verhaal van de boeren in ons gebied vertellen. Dat verhaal gaat over hoe de mens zich heeft ontwikkeld in relatie tot het landschap, vanaf de prehistorie via het ontstaan van de esdorpen naar de landbouw in de huidige periode.

 

Openingstijden

Woensdag          11.00-17.00 uur

Donderdag         11.00-17.00 uur

Vrijdag                 11.00-17.00 uur

Zaterdag             11.00-17.00 uur

Zondag                11.00-17.00 uur

 

Noordeind 21

7815 PB Emmen

0591 762 850

 

Tentoonstellingen
Top